“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на , в която представяме

...
“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на , в която представяме
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Къде забегна промяната?

“Говорят младите политолози “  е авторска поредност на, в която представяме мненията на новото потомство млади политолози по значимите публични въпроси. Голяма част от тази нова вълна анализатори към този момент закупи известност в общественото пространство. Всички те са обединени под един общ знаменател – експертност, съответна преценка и просторност на мненията.

В навечерието на втория месец работа на постоянното държавно управление и редицата проблеми в страната  в поредицата ви представяме мненията на младите анализатори по отношение на компликациите пред властта, както и какви са упованията за развиването на връзките сред болшинството и опозицията.

Разговорът ни по тематиката е със Флора Стратиева  (вляво) - публицист, анализатор и влогър и  Кристиан Стефанов  (вдясно) - политолог и докторант в катедра " Политология " на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ".

Ето какво ни дадоха отговор те:

На прага сме на съвсем преполвен интервал от тези 100 дни доверие, които всяка нова власт получава. В този смисъл какви са вашите наблюдения - забуксува ли смяната, оплетена в сметки за ток и изчезнало осветяване, външнополитически неволи и все по-предпазливо статукво?

Флора Стратиева:  Ако някой е имал упования за чудодейна смяна в стандарта на живот, изгубване на европейската (подчертавам европейска) енергийна рецесия и потичане на реки от масло и мед от спрени и пренасочени средства от корупционни схеми - то тогава да, евентуално може да установи, че смяната е “забуксувала ” и да усеща целесъобразно отчаяние. Но аз персонално считам, че българският гласоподавател би следвало да е по-умерен и внимателен в упованията си към всяко едно ново държавно управление. В този смисъл, имам вяра, че множеството хора избраха да гласоподават за това държавно управление не толкоз поради някакви очаквания, че то ще реши изброените от вас проблеми, а просто “за да не е ГЕРБ ”. Съответно това, което сега следим като стичане на събитията, не би трябвало да идва като изненада за хората.

Кристиан Стефанов:  „ Промяната‘‘ не е спряла, само че ръководещите си дават сметка, че взимането на ефикасни ограничения против икономическите компликации е в основата на запазването на високото доверие в новото държавно управление. Към този миг наподобява, че то се стреми да подхваща по-скоро известни ограничения, свързани с разширение на държавната помощ за бизнеса и семействата, покачване на минималната работна заплата и на пенсиите, недопускане на прекъсване на комунални услуги. От друга страна, казусът за българското несъгласие става все по-голям, поради засиленото опълчване сред Русия и Запада, което подтиква държавното управление да подхваща стъпки, водещи до намаляването на натиска против страната без да наподобява, че България прави съществени отстъпки от своята позиция.







В тази особена обстановка най-малкото общо кратно в този кабинет продължава да е " анти-ГЕРБ ", твърди Флора Стратиева.

Как ви наподобява стабилността на обединението на този стадий? Вече сякаш се виждат много отчетливи пробойни по избрани тематики, само че генерално съдружното съглашение върви по проект, настояват от ръководещите.

Флора Стратиева:  По сходство на предния въпрос, и в този случай също мисля, че от ден 1 беше ясно, че новото държавно управление не съставлява хомогенна примес от настояванията на обществото, а една самобитна “Франкенщайн ” коалиция. В този смисъл, несъмнено, че в някакъв интервал ще настъпят различия за икономическите политики, обществените такива, външнополитическите ни връзки и така нататък - към този момент го следим най-силно по тематиките за Северна Македония, както и за оста Русия-Украйна-НАТО. На този стадий обаче, мисля че няма предпоставки да приказваме за неустойчивост на обединението, заради простата причина, че присъединяване на 4 партии от разнообразни страни на политическия набор, съставлява голяма компликация за намирането на опция на това ръководство. По-просто казано - няма кой да пристигна, когато ⅔ от Народното събрание е “на софрата ”.

Кристиан Стефанов:  Същественото е дали обединението ще продължи да удържа ръководещо парламентарно болшинство и да следва начертаните в съглашението програмни ориентири. За момента това се случва. Различни търкания и спорове са допустима и естествена част от съдружното ръководство и те би трябвало да се одобряват като детайл от демокрацията. Интересни са търканията сред Радев и Петков във връзка с тематиката за Македония и назначенията в Булгаргаз. Вижда се, по едно и също време, че съюза сред тях не е категоричен, а почива на ясно осъзнатата задача да бъде заменен ГЕРБ от ръководството, само че и че държавното управление може да следва независима от президента линия. Разширяването на президентското въздействие върху партиите и процеса на формиране/разпадане на държавните управления би имало отрицателно въздействие върху демократичния режим.



 

Може ли да се твърди, че опозицията въпреки всичко демонстрира някакво градивно държание, както означават представители на ГЕРБ или в противен случай – не предлага работещи решения, както загатна и представителят на кабинета Лена Бориславова преди дни?

Флора Стратиева: Работата на опозицията от време оно е главно да подлага на критика ръководещите, като това не е наложително обвързано с даването на работещи решения. Аз мисля, че ГЕРБ са извънредно положителни в посочването на грешките на това ръководство, само че това би могло да се каже и за всеки втори с профил в обществените мрежи. Кредитът им на доверие обаче, се изчерпва до там, защото единствено до преди година имаха опцията да вършат нещата по-различен метод и това явно не отговори на публичните настройки. Имайки това поради, бих отбелязала въпреки всичко, че по някои съответни тематики, една от които е Македония, ГЕРБ бяха по-съобразителни с публичните реакции. В този смисъл, заемът на доверие към новото ръководство може да е огромен, само че би трябвало да се разходва рационално, тъй като комбинацията на толкоз доста рецесии с дълбоки обществени и финансови измерения би могла да докара до краха на всяко държавно управление, без значение какъв брой безалтернативно наподобява то.
Говорят младите политолози: Ще получи ли 100 дни поклон Кирил Петков?
“Говорят младите политолози “ е авторска поредност на Actualno.com, в която представяме мненията на новото потомство мла...
Прочети повече
Кристиан Стефанов:  ГЕРБ не са откровени в своите оферти, което най-ясно пролича при дебатите и първичното приемане на концепцията за мораториум върху цените на тока. Това се дължи на неналичието на лидерска смяна в партията. Вероятно без Борисов отпред, партията би изгубила част от подръжниците си, само че би понижила непубличните си зависимости, което би й дало опция действително да взе участие в конструирането на промените и по този метод да излезе от изолираност. Дори и без харизмата на Борисов, в вероятност партията би могла да откри политическа поддръжка, посредством ясно идеологическо и програмно позициониране.



Пътищата сред ръководещи и съпротива ще продължат да се разминават, акцентира Кристиан Стефанов.



Автор на поредицата е Ивайло Илиев

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР